Gaat het over hein? Dan valt ook de naam Bob al snel. Logisch, want de twee zijn goede vrienden. Sterker nog: ze delen een missie! Maar er is ook een cruciaal verschil. En juist dat verschil… maakt het verschil.

Taal speelt een grote rol in het hein-programma. Maar hoe werkt dat als je de oer-Hollandse namen ‘hein’ en ‘guus’ niet kent? Geen probleem, aldus de Engels-sprekende Mustahsan, engineer bij ASML.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in een nieuwsbrief van ASML. Omdat Mustahsan hier inmiddels niet meer werkt, hebben we in deze versie zijn achternaam en functie weggelaten.
“Eerlijk is eerlijk, in het begin had ik wat moeite om die namen goed uit te spreken. Maar je went er snel aan. En zodra je snapt dat het Nederlandse namen zijn, weet je genoeg, toch? Zo werkte het bij mij, en zo werkt het bij alle niet-Nederlands sprekende collega’s die ik over hein en guus vertel.”
“Sterker nog: misschien werkt het zelfs wel beter als je in eerste instantie niet weet dat het namen zijn. Dan moet je je er namelijk nog beter in verdiepen. Daarmee versterk je het bewustzijn dat het hier om dilemma’s met twee opties gaat: het wenselijke gedrag en het niet-wenselijke gedrag. Doordat die keuzemogelijkheden opeens namen krijgen, komen ze veel beter bij je binnen.”
"Het concept is universeel toepasbaar"
“Tijdens mijn eerste kennismaking met de cartoons van hein was ik meteen ‘om’. Dít geeft inzicht in mijn gedrag, dacht ik meteen. Want hein en guus zijn zó herkenbaar. Kinderachtig? Zeker niet. Het is helemaal niet verkeerd om serieuze onderwerpen op een luchtige manier te benaderen. Bovendien gaat er veel psychologie achter schuil.”
“Die namen – en het toepassen ervan in de taal – maken dat het concept universeel toepasbaar is. Het beste voorbeeld zijn de kinderen van mijn broer uit Pakistan. Toen ik hen over hein en guus vertelde, viel het kwartje meteen. Sindsdien gebruiken zij die twee Nederlandse namen ook, haha!”
"Met dit concept kruip je echt in iemands hoofd"
“Pakistan is trouwens een goed voorbeeld van hoe regels vaak niet voldoende zijn om veiligheid te garanderen. We hebben daar ontzettend veel regels en richtlijnen, maar niemand die zich eraan houdt. Dat zit nu eenmaal in onze cultuur ingebakken. Ik denk dat een Pakistaanse hein en guus dan ook veel meer impact zouden hebben dan onze wetboeken. Met dit concept kruip je namelijk echt in iemands hoofd, en raak je uiteindelijk aan wat iemand belangrijk vindt, zoals veiligheid voor jezelf en anderen.”
“Ik vind wel dat het concept veel breder toegepast kan worden dan ‘alleen’ op veiligheid. Zo vind ik gezondheid een belangrijk thema. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésituatie. Als iedereen zich bewust was van de ‘strijd’ tussen hein en de excuus-guzen, dan zouden we veel vaker gezondere keuzes maken. Niet altijd natuurlijk, maar wel vaker. Daar zou de wereld toch een beetje beter van worden?"
Gaat het over hein? Dan valt ook de naam Bob al snel. Logisch, want de twee zijn goede vrienden. Sterker nog: ze delen een missie! Maar er is ook een cruciaal verschil. En juist dat verschil… maakt het verschil.
Naast hein telt ons team nóg 30 gedragsveranderaars. Hier stellen we ze aan je voor, met hun grootste guus. Deze keer: Esther, die je ’s nachts zomaar in haar pyjama buiten kunt zien staan…